Vandaag begint de tweede seizoenshelft in het amateurvoetbal. In de winterstop zijn alle ploegen nog dichter naar elkaar toe gegroeid, zijn er nog meer kampioenskandidaten en zal er niemand degraderen. En teams die in januari een zonnig trainingskamp hebben belegd, hebben een streepje voor. Althans, dat hopen zij zelf. Rijnmond reisde af naar de Costa Blanca.

Slecht nieuws van de teammanager van vv Veenendaal. Het lijkt erop dat de vierdeklasser teveel bagage met zich wil meenemen vanaf Rotterdam The Hague Airport richting Alicante. Gelukkig heeft de spelersgroep al snel een oplossing. “Laat alle voetbalschoenen achter!”

Een reportage door Rijnmond vanaf de Costa Blanca, waar amateurploegen uit onze regio massaal trainingskampen beleggen

Ruim 400 clubs verruilden Nederland deze maand kortstondig voor een verblijf in Spanje. Vrijwel de hele eredivisie, inclusief de drie Rotterdamse clubs, vloog naar een van de costa’s. Maar een winters trainingskamp is allang niet meer voorbestemd voor louter topclubs.

Sinds de coronacrisis wordt de exodus van amateurclubs richting Zuid-Europa jaarlijks groter. Luchtvaartmaatschappijen als Transavia spelen daar op in met extra vluchten op populaire bestemmingen als Malaga, Alicante en Valencia.

Trainen als een prof

Op het eerste oog is er weinig verschil tussen het trainingskamp van Sparta en dat van Fortuna Be Quick, voorheen Piershil en Goudzwaardse Boys en uitkomend in de vijfde klasse. Lager kan een eerste elftal niet spelen. Hun hotels zitten op slechts tien kilometer van elkaar, er staat driemaal daags een buffet klaar dat de goedkeuring van Rob Geus zou verkrijgen en er wordt gevoetbald. Alleen bij de een is dat hoofdzaak, bij de ander een bijzaak.
De vijfdeklasser deelt de eetruimte met vier andere amateurclubs. Een daarvan is Victoria’04 uit Vlaardingen. De clubs hebben een druk programma, waarbij alleen de zondagochtend vrij is. Dan moet er hersteld worden. Van de warming-up in openluchtdiscotheek Bacanal en het dagelijkse piekmoment in Velice Discoteca. Reisleiders Tom en Jan van Sportkampen.com hebben een extra nachttaak om tussen 4:00 en 6:00 uur alles in goede banen te leiden.

In een fraai stadionnetje in Torrevieja spelen Fortuna Be Quick, Victoria ’04 en Pax uit Hengelo (G) een driekamp. Alles om zo goed mogelijk de competitie te hervatten. Victoria ’04 hoopt op eenzelfde scenario als vorig jaar, toen de eerste seizoenshelft ook teleurstellend werd afgesloten. “Toen gingen we ook naar het buitenland en wonnen we de eerste negen wedstrijden na de winterstop”, zegt Jur de Visser met een schorre stem. “Ja, sorry. Karaokebar geweest gisteren.”

Trots

Leo Tol, met zijn bedrijf in graafmachines een bekend figuur in Piershil en omgeving, is al meer dan tien keer als bestuurslid en sponsor op een buitenlands trainingskamp geweest. Hij gelooft echt in de meerwaarde van een midweekje Spanje. “Je hebt meer tijd voor elkaar. Het is goed voor de teambuilding. Als zo’n kamp dan goed verloopt, maakt je dat echt trots.”

Hoewel Fortuna Be Quick een bescheiden vijfdeklasser is, zijn ze momenteel druk bezig met het oprichten van een businessclub. Dankzij sponsoren kunnen zij naar Alicante vliegen. Net als bij vrijwel alle amateurs betalen de spelers een eigen bijdrage, maar het overgrote deel komt op rekening van de club en vooral van sponsors. “Wij zijn hier met 45 man”, vertelt Tol, “en het kost in totaal zo’n 20 tot 25 duizend euro.”

Die kosten zijn inclusief alle activiteiten, want volgens organisator Tom Olthof moet je de amateurs een strak schema voorschotelen. Padel, paintball, mountainbiken, quadrijden, voetvolley; het gebeurt allemaal in Torrevieja. “Je hebt hier alles, zowel goede velden als discotheken”, vertelt Olthof over de nieuwste locatie waar zijn bedrijf trainingskampen organiseert. “Er is zoveel te doen dat je als groep hier perfect naar elkaar toe kan groeien.”

Twee seconden is het stil. Wouter Bijl, speler van Fortuna Be Quick, moet lachen als hem wordt gevraagd of er na het trainingskamp ook beter gevoetbald wordt. “Dat niet. Maar we zijn wel beter gaan drinken.”

Tijdens de terugreis naar Nederland komen de profs en de amateurs bij elkaar op het vliegveld. Letterlijk. Twente-middenvelder Michel Vlap snuffelt wat in een van de winkels als hij wordt geroepen. “VLAPPIIEEE! Effe fotootje.”

Eredivisionist Excelsior stapt in hetzelfde vliegtuig als Fortuna Be Quick. Het amateurvoetbal begint een week later. Zij hebben nog extra tijd om de teamspirit te behouden en het spelniveau nog verder op te krikken. Al moet het vooral niet overdreven worden, vindt Wouter Bijl, die bij de competitieherstart geschorst langs de lijn staat bij Fortuna Be Quick. “Aan het trainingskamp kan het niet liggen. Dat was top. Maar ja.. ook als we goed spelen, spelen we nog steeds slecht.”